[...] energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić źródło aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o swoje mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! [...]
[...] i obniżać aktywność u dzieci. 26.Wysokie spożycie cukru zwiększa ilość produktów końcowych jego przetwarzania (AGEs)(cząsteczki cukru przywierają i ten sposób niszczą białko w organizmie). 27.Cukier może zakłócać przyswajalność białek. 28.Cukier powoduje alergie pokarmowe. 29.Cukier może powodować toksyczność krwi podczas ciąży. [...]
[...] się nie rozpali a ogień zacznie gasnąć. Wspomniana belka to odkładający się tłuszcz. 3. ograniczenie węglowodanów na rzecz białka Dlaczego należy obciąć węgle i dorzucić białko? Nadmiar węglowodanów nasz organizm przerabia na tłuszcz i magazynuje je w ciele. Często słyszę że nie można jeść tłustych potraw na diecie, natomiast wydaje mi się że [...]
[...] zróżnicowanej kinetyce wchłaniania (szybko oraz wolnowchłanialne), formuła ta została specjalnie opracowana przez firmę KAIZEN, by zaopatrywać Twoje "wygłodniałe" mięśnie w białko (budulec) na równym stałym poziomie do 4 godzin od spożycia · zawiera AMINOGEN®* (kompleks enzymów trawiennych): ich zadaniem jest zwiększenie wykorzystania białka [...]
[...] zabezpieczają mięśniową glutaminę, aminokwas, który pomaga systemowi immunologicznemu oraz rozrostowi mięśni. Inne zalety tłuszczu: 1) Tworzą spalający tłuszcz i budujący białko hormon wzrostu 2) Prostaglandyny uwrażliwiają mięśnie na anaboliczne działanie insuliny-pierwszorzędny hormon transportujący składniki odżywcze. No i mała rada: staraj [...]
[...] i funkcjonowaniu organizmu i jest stanem nienaturalnym. Czy są jakieś naturalne źródła szczególnie bogate w argininę? Arginina w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, [...]
[...] zastanawianie się, która dieta działa? Jest tyle sprzecznych informacji, że każdy poważnie uprawiający sport może dostać szału. Niskowęglowodanowe, wysokowęglowodanowe, niskobiałkowe i wysokobiałkowe. Lista możliwości nie ma końca. Które z tych informacji mają naukowe potwierdzenie? Oto pytania, które zadawał sobie jakiś czas temu dr. Greg Ellis [...]
[...] lub MAXIVIT OMEGA3-capsułki żelowe# 1-2szt.do głównego posiłku ok.12-14h ODŻYWKA WYSOKOBIAŁKOWA np.X-TREME95/INKOSPORT/*** min.80%białka/-lub innego wysokobiałkowego preparatu / WHEY- ULTIMATE, UNIVERSAL, MLO, TWENLAB / w formie SHAKEA 2x dziennie /wieczorem po treningu oraz przed snem po 30g / [...]
[...] należy spożyć nie krócej niż półtorej godziny przed nim by nie czuć dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego w trakcie treningu. W posiłku takim powinno znaleźć się białko, węglowodany oraz niewielka ilość tłuszczy. W posiłku potreningowym należy uwzględnić białko oraz węglowodany. Posiłek powinien być jednym z najbardziej kalorycznych. [...]
[...] i funkcjonowaniu organizmu i jest stanem nienaturalnym. Czy są jakieś naturalne źródła szczególnie bogate w argininę? Arginina w pożywieniu występuje wszędzie tam gdzie jest białko. Szczególnie bogate w argininę są: - produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty - wołowina, wieprzowina - mięso drobiowe - łosoś, tuńczyk, halibut - zboża, [...]
Jakie białko wybrać? Kiedy je stosować? Wiele osób uprawiających sport zadaje sobie właśnie to pytanie. WSTĘP Dawniej dostarczenie organizmowi dodatkowej porcji białka wymagało nie lada wyczynów - od jedzenia ogromnych ilości mięsa, ryb i soi aż do picia mleka i surowych jaj. Na szczęście te czasy już minęły. Przez ostatnie dwadzieścia lat [...]
[...] zawierają więcej witamin i minerałów, a to bardzo ważne kiedy jesteś na niskokalorycznej diecie, która z automatu wprowadza cię w deficyt mikroelementarny. Odzywkami białkowymi tylko pogarszasz ten stan. 2. Whole foods są bardziej sycące niż odzywki proteinowe. Sytość to święty graal redukcji, pamiętaj o tym. 3. Whole foods mają większy [...]
[...] przeczytaniu każdy Czytelnik będzie w stanie sam sobie dobrać właściwy rodzaj suplementów, oraz odpowiednio nimi uzupełnić swoją dietę jak i wspomóc trening. Odżywki wysokobiałkowe Wiadome jest dla większości osób uprawiających sport , że powinni dostarczać w pożywieniu większych ilości białek niż ludzie sportu nie uprawiający. Szczególnie [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów. (Dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
Ponizej postanowiłem zaprezentować artykuł poświęcony przemianom tłuszczów w organizmie, z uwzglednieniem zagadnien sportu. Mam nadzieję że tamat ten przybliży wielu osobom zainteresowanym dziedziną fizjologii zywienia ciekawe aspekty katabolizmu i anabolizmu zwiazków tłuszczowych. Proces rozpadu tłuszczów w organizmie jest niezwykle [...]
[...] 2400g http://img543.imageshack.us/img543/4128/bigproo2400.jpg Opis produktu -> http://atleta.pl/sklep/product_info.php?manufacturers_id=127&products_id=3328 Odżywka wysokobiałkowa wspomagająca przyrost masy mięśniowej. Zawiera 4 rodzaje białka o różnym czasie wchłaniania: kazeinę, koncentrat białka serwatkowego, białko jaja oraz koncentrat [...]
[...] , podnoszenie ciężarów , zapasy , rugby i inne. ) W zależności od stopnia zaangażowania w trening , wieku ćwiczącego oraz indywidualnych cech metabolizmu zapotrzebowanie na białko w wymienionych dyscyplinach waha się miedzy 1,5 g nawet do 2,5g na kilogram wagi ciała. Trening siłowy pociąga za sobą liczne mikrourazy tkanki [...]
[...] - Mały jogurt owocowy - 2 kanapki godz. 9:00 II śniadanie (po treningu porannym) - Mała przekąska energetyczna np. odżywka węglowodanowa - HMB, kreatyna i glutamina oraz białko według zaleceń na opakowaniu, bo zapotrzebowanie na białko przelicza się odpowiednio do wagi ciała godz. 14:00 Obiad Koniecznie z dwóch dań: - dowolna zupa - potrawa [...]
[...] wiele jąder i cytoplazmę szczelnie wypełnioną długimi, cienkimi włókienkami, zwanymi miofibrylami . Zbudowane są one z przylegających do siebie kurczliwych jednostek białkowych - sarkomerów. Skoordynowane skracanie sarkomerów powoduje skurcz mięśni, a wyzwalana przy tym siła może uszkodzić włókno mięśniowe, o ile nie jest wyprowadzona na [...]